SUD AUSTRALIJE POTVRDIO ODLUKU VLASTI, ĐOKOVIĆ NAPUSTIO MELBURN

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije, a odluka tročlanog veća bila je jednoglasna, saopšteno je vrhovni sudija Džejms Alsop u nedelju nešto pre osam časova po srednjoevropskom vremenu.
Srpski igrač će biti deportovan iz zemlje. Time mu je onemogućeno da brani titulu na Australijan openu, prvom Grend slem turniru u sezoni.
Uz to, navodi se i da mora da plati sudske troškove i odštetu u visini od 500.000 dolara. Takođe, biće podvrgnut trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, ali postoji mogućnost da za to dobije izuzeće.
Pisani razlozi odluke sudija će biti saopšteni u narednim danima.
Đoković je ostao bez šanse da se bori za deseti trofej na Ozi openu, a ukupno 21. Grend slem, čime bi se usamio na čelu večne liste. Sada priliku za to ima samo Španac Rafael Nadal.
Đokovićev pravni tim, na čelu sa Nikolasom Vudom, prvi izneo svoje argumente, zbog kojih smatra da bi trebalo odobirit ostanak srpskom igraču u Australiji. Istaknuto je da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je prisustvo prvog tenisera sveta podstaklo „antivakserski sentiment“, te da bi konačno ukidanje vize zapravo imalo takav uticaj.
Advokat je naveo da je Đoković od početka pandemije igrao brojne tenisker tunire i na njima po pravilu imao sjajne uspehe, a da u vezi sa tim teniskim takmičenjima nije zabeležen nijedan jedini slučaj „antivakserskog lobiranja“.
Pravni tim prvog tenisera sveta zahtevao je, ukoliko žalba bude usvojena, da Đoković odmah bude pušten na slobodu.
Pravni predstavnik vlasti Stiven Lojd podsetio je na činjenicu da prvi reket sveta još nije vakcinisan. Takođe, naveo je da je Đoković ranije ignoristao mere za zaštitu od širenja virusa korona. Istakao je da je ministar Hok svestan kakve posledice je moglo da izazove otkazivanje vize Đokoviću, u svakom smislu, pa i podsticaju "antivakserskog sentimenta". Lojd je istakao da, s pravom ili ne, Đokovića u Australiji doživljavaju kao nekog ko je protiv vakcinacije i da je postao "ikona antivaksera".
Posle iskaza obe strane, sudije su se povukle kako bi razmotrile situaciju i donele konačnu odluku. Najavljeno je d aće ona biti doneta kasnije u toku dana ili čak u ponedeljak.
Ukoliko se uvaži žalba Đokovića, srpskom teniseru biće dozvoljeno da ostane u Australiji i igra na grend slemu u Melburnu. Ukoliko se odbije, čega ga deportacija i potencijalna zabrana ulaska u zemlju u naredne tri godine.
Podsećamo, ministar je Hok je u petak posle podne po lokalnom vremnu odlučio da ponovo ukine vizu Đokoviću, istakavši da postupa u javnom interesu s obzirom na to da prisustvo najboljeg tenisera sveta podstiče "antivakserski sentimen".
Prethodno je srpskom teniseru viza ukinuta po dolasku u Melburn, jer navodno nije dostavio dovoljno dokaza za medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije. Sudija Entoni Keli je usvojio žalbu prvog reketa sveta, te u ponedeljak naložio da se poništi prvobitna odluka o poništenju vize.

Autor:
0

0 Komentara

Napišite komentar

Sponzori

Newsletter

Pretplatite se na email vesti i prvi saznajte sve sportske informacije

Kontakt informacije

Dušana Radića 20, 37000 Kruševac

037/3433673

officesportko@gmail.com

Pratite nas
Galerija

© Sportske Vesti. Powered By AM Programming - Business Solutions